Bezoek aan de Chiquitania
Door: Sophie en Michel
Blijf op de hoogte en volg Sophie
30 Juli 2009 | Bolivia, Santa Cruz
In Concepción heb ik lekker mijn bosbouwhart opgehaald door met ex-collega’s een middag en avond door te brengen in een bijeenkomst georganiseerd door het Wereld Natuur Fonds. Dan kriebelt het wel weer, hoor. Ook zijn we op bezoek geweest bij het tweede project van het PSOM programma waar ik nu voor werk bij de EVD. Dit is een project van het Nederlandse bedrijf INPA parket, die in Concepción de indianen hebben geholpen bij het verkrijgen van het FSC certificaat voor duurzaam bosbeheer. Dit betekent dat men niet meer dan een boom of tien per hectare uit het bos mag halen, zodat het bos intact blijft en weer kan herstellen tot de volgende kap over 20-30 jaar. INPA verzaagt de duurzaam verkregen stammen hardhout in Bolivia tot planken, die daarna gedroogd worden in grote droogovens. De energie voor het drogen wordt verkregen uit het zaagsel. Vervolgens wordt er parket van gemaakt, wat vanuit Bergen op Zoom te koop is (= tip voor wie een duurzame vloer uit Bolivia wil). Ook zijn we met INPA hun bos in geweest, waar Bauke en Inti hebben zitten kicken meerijdend op de grote skidder (grote bosbouwtrekker, zie foto), die zich een weg baande door het struikgewas om bij de omgezaagde stammen te komen en die uit het bos te trekken.
In Lomerio was het kicken om te zien dat het werk wat ik het laatste half jaar gedaan heb in 2003, geresulteerd heeft in een nieuwe opzet van het duurzame bosbeheer. Dat werkt nu goed, de eerste dorpjes hebben al op die manier hun hout vermarkt. Wat wel jammer is, dat op dit moment de politieke strijd in het land roet in het eten gooit; de burgemeester (oppositiepartij) staat niet toe dat die dorpjes hun hout vermarkten, omdat het bosbeheer georganiseerd is door de indianenorganisatie (overwegend regeringspartij). Ondanks dat bosbeheer helemaal geen politiek thema is, wordt het dan daarvoor wel misbruikt door zo’n burgemeester. Om razend van te worden! Maar volgens insiders zat de politieke oplossing er aan te komen, op lokaal niveau dan.
Het was leuk om met zijn viertjes dit allemaal te ondernemen, in het indianendorpje te slapen in een huis wat verbouwd was als lokale herberg. Dat geeft Bauke en Inti ook meer idee hoe het is om in een armer dorp te leven. Al blijft dat relatief, want Lomerio is vergeleken met andere streken niet de allerarmste. Veel huizen hebben dakpannen en een stenen vloer en sommigen zelfs al aansluiting op het lokale electriciteitsnet (op generator in het dorp), dat ’s avonds stroom geeft van 7 tot 10 uur. Grappig was dat toen ik Bauke vroeg hoe het was om bij de indianen te slapen, hij antwoordde: Ik heb nog geen indiaan gezien! Tja, die zien er natuurlijk ook veelal hetzelfde uit als andere bewoners van Bolivia, met dezelfde huidskleur en kleren. Indianentooien zijn alleen te zien op traditionele feesten. Dus ondanks dat Bauke zijn eerste 5,5 jaar in Bolivia heeft gewoond, had hij zich al het Noord-Amerikaanse idee over indianen eigen gemaakt.
Groetjes, Michel, Sophie, Bauke en Inti
30 Juli 2009 - 06:58
Emmy,:
Gaaf om dit allemaal te lezen. Warren er nog heel veel vlinders in het bos? Hier alles oké en geniet verder. -
30 Juli 2009 - 09:56
Oma En Opa V D Berg:
Leuk dat jullie weer je oude werk terugzagen.Je oude makkers waren ook blij jullie terug te zien
Tot het volgende verslag.
Groeten,Oma en Opa. -
30 Juli 2009 - 15:41
Maarten En Diana:
jullie hebben het goed daar zo te lezen. wij hier ook in maleisie. toch leuk om zo berichtjes door te geven. veel plezier nog verder -
31 Juli 2009 - 16:55
Nico En Yvonne:
Hallo allemaal,
Wat leuk dat jullie weer terug zijn naar een plek waar jullie het goed naar je zin hadden. Vooral de jongens zullen het wel keigaaf vinden om te zien waar het allemaal gebeurd is.
Liefs Nico & Yvonne -
01 Augustus 2009 - 15:36
Arnold En Rianne:
Hallo familie Ridder, wat leuk om zo al die reisverslagen te horen, volgens mij is dit niet de laatste keer geweest dat jullie naar Bolivia gaan. het lijkt wel of jullie je weer helemaal thuis voelen. Wij zijn net terug uit Toscana en we zitten hier vrolijk boven de was te doen, dus jullie verhalen zijn een leuke afleiding. wij hebben het erg goed gehad, ondanks het warme weer veel kunnen doen en gezien. De kinderen hebben veel vrienden op de camping gemaakt, maar vonden het ook erg leuk om stadjes te zien. Op de tweede camping midden in de bergen veel actieve dingen gedaan. Maar als jullie terug zijn vertellen we wel verder. Jullie nog heel veel plezier, geniet van de gastvrijheid en de warmte die de bolivianen uitstralen, want dat kan je wel zien aan de foto's, en Sophie neem voor ons maar een aantal kaarten en vellen papier mee.
liefs Arnold en Rianne en uiteraard de kids.