Winter in Santa Cruz en dopen Jessica. - Reisverslag uit Santa Cruz, Bolivia van Sophie Berg - WaarBenJij.nu Winter in Santa Cruz en dopen Jessica. - Reisverslag uit Santa Cruz, Bolivia van Sophie Berg - WaarBenJij.nu

Winter in Santa Cruz en dopen Jessica.

Door: Sophie en Michel

Blijf op de hoogte en volg Sophie

26 Juli 2009 | Bolivia, Santa Cruz

En dan is het toch opeens heel koud geworden in Santa Cruz. De temperatuur is gedaald naar 13 graden overdag en dat met een hoge luchtvochtigheid en harde wind voelt het aan als 5 graden onder nul. Iedereen loopt met dikke mutsen, sjaals en wanten aan. Gelukkig hebben we ontdekt dat onze airco ook als verwarming kan worden gebruikt zodat we onze koude handen en voeten weer een beetje kunnen opwarmen. De meeste huizen hier hebben helemaal geen verwarming en zijn niet geïsoleerd.

Vanmiddag hadden we de eer om peetouders te zijn bij het dopen van Jessica. Om half zes riep de pastoor een lijst van 40 namen om van alle kinderen die zouden worden gedoopt. Aangezien het hier niet voor iedereen de gewoonte is om op tijd te zijn, ontbraken er nog een aantal kinderen. Gelukkig kwamen die even later ook aan, zodat het dopen kon beginnen. Alle kinderen die gedoopt zouden worden, waren goed te herkennen aan de witte kleding. In plaats van dat iedereen naar voren moest gaan, ging de pastoor gewoon rond in de kerk met een kan water en een glazen schaal. Zo waren er in een sneltreinvaartje 40 kinderen gedoopt in de leeftijd van een half jaar tot circa elf jaar. Jessica zag er mooi uit in haar witte jurk en wij moesten nog een kaars aansteken en stonden zo na een klein uurtje weer buiten. Daarna hebben we het gevierd met een gezellig etentje in een restaurant waar typisch Boliviaans eten wordt geserveerd.

Vandeweek ook een bezoek gebracht aan de vrouwen van het papier recyclen. Ze maken nog steeds papier met de mooiste kleuren en prachtige kaarten. Alleen het verkopen valt niet mee, dus als jullie nog vellen papier of kaarten willen, laat het me weten dan breng ik wat voor jullie mee. Een vel papier kost 50 cent, een kaart kost 1 euro.

Michel heeft ook al zijn hart opgehaald door lekker bij te kletsen met oud-collega's. Vanaf morgen gaan we 4 dagen de Chiquitania in, het gebied met de jezuitenkerken waar Michel gewerkt heeft. We gaan daar een bosbouwbedrijf bezoeken en een nacht doorbrengen in een indianenreservaat.

Groetjes van Michel, Sophie, Bauke en Inti

• 26 Juli 2009 - 13:02

Emmy:

Vandaag terug uit Londen, was leuk en de phantom geweldig.
    Jammer dat het koud is, geniet maar van alles, de indianen hebben toen grote indruk op mij gemaakt.
    Emmy

• 26 Juli 2009 - 21:46

Luuk, Jesse & Ouwelu:

Nummer 7 ook weer thuis. Moet het met nummer 3 eens zijn dat het wel errug stil is ;o) Lieve mensen, het klinkt alsof jullie lekker aan het genieten zijn, houden zo !!! Inti, durf je hier thuis wel een hap van de taart te nemen? Dan bakken we er nog een voor alle juli-verjaardagen. Ieder een hap,dan blijft er niet eens iets over voor de visite, haha.
    We blijven jullie volgen.

• 26 Juli 2009 - 21:51

Astrid Van Nr 7:

Sophie, yes, voor mij mag je papier meenemen. Graag hele vellen, mooie heldere (primaire) kleuren. Dat geel, roze en (donker?)paars vind ik erg mooi. Neem maar een vel of twintig mee, allerlei kleuren het hoeft niet alleen die drie genoemde kleuren te zijn. Beetje een mix voor jongens en meisjes. Ik wil kijken of ik er mee kan knutselen.

• 27 Juli 2009 - 07:11

Ben:

Ik zou dat indianenvoedsel niet eten ;)

• 28 Juli 2009 - 17:48

Geert-Jan En Gerda:

Altijd handig zo´n Unox-muts, maar dan moet je die wel meenemen.

Nog heel veel reis/vakantieplezier toegewenst vanuit Schiplui

GJ en G

• 29 Juli 2009 - 17:06

Hans En Marielle:

Ha Riddertjes,

Leuk om alles te lezen en dat jullie het goed naar je zin hebben. Wij zijn gisteren terug gekomen uit Italie. Erg best weer gehad (geen truien dus). Leuke camping met mergozzo meer en zwembad. Vorig jaar zijn jullie in dezelfde hoek geweest, maar iets lager begreep ik.
    Uiteraard ook nog de felicitaties en heel veel plezier verder.

Groetjes, Hans & Marielle en Maaike, Bas en Koert